По отношение на връчването на първия и на втория проучвателни мандати

...
По отношение на връчването на първия и на втория проучвателни мандати
Коментари Харесай

Експерт: Щом Радев няма да е архитект или акушер на нов кабинет, партиите да се оправят сами

" По отношение на връчването на първия и на втория проучвателни мандати президентът няма категорично избран период. Има период, откакто към този момент е връчен мандат. Кандидатът има седемдневен период, в който да показа конструкция и състав на държавно управление. Не е спънка президентът да организира още един рунд от съвещания с партиите. Конституцията дава опция на президента да бъде - от една страна основател, от друга - да даде време на парламентарните групи да осъзнаят ситуацията, в което се намираме ". 

Това сподели пред БНР конституционалистът доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право. 

И уточни, че от декларираното от Румен Радев - няма да бъде нито проектант, нито акушер на държавно управление, може да се направи извод, че сме очевидци на усилия двете първи парламентарни групи да търсят поддръжка независимо. 

" Времевият небосвод на държавното управление зависи от темпа, с който ще бъдат връчвани мандатите. Ако през идната седмица станем очевидци на връчен изследователски мандат, то между 1 май и Гергьовден ще можем да забележим дали ще има опция за образуване на кабинет към ГЕРБ. Ако не съумеят, допустимо е президентът да направи още един кръг съвещания и по-късно да връчи мандат на Политическа партия - Демократична България. След това часовникът ще стартира да цъка по-бързо, тъй като процедурата се форсира. Теоретично процедурите е допустимо да приключат до края на май - началото на юни. Възможно е и да има закъснение, тъй като и от първата, и от втората парламентарни групи чухме разнообразни периоди ". 

По БНР доцент Киселова предложи партиите да стартират да бъдат по-пестеливи с обещанията и нападките: 

" Защото се чуват все по-крайни изявления. Част от обещанията не могат да бъдат изпълнени ". 

По мотив една от ключовите промени, които се възнамеряват в правосъдната система - приемането на проектозакон, с който да бъде регламентирано по какъв начин да се търси отговорност от основния прокурор, тя разяснява: 

" Този проблем виси повече от 15 години и през днешния ден берем отрицателни плодове. Усилията да се откри допустима формула при предходни основни прокурори посочваха, че те по-скоро безмълвно са се съпротивлявали. Най-гръмогласен от позиция на рецензиите е сегашният основен прокурор... Съдебната власт би трябвало да е по-тиха и да приказва през своите актове... Какъвто и да бъде текстът, който ще одобри Народното събрание, настоящият основен прокурор ще го оспори ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР